Blog Layout

Ik ben er weer!

Marit Smeitink • 23 april 2021

Het lukte even niet, en dit is waarom:

Ik ben er weer! Ik was er namelijk even niet. Ik kon er niet zijn. Ik wilde wel maar het lukte niet. Ik was niet actief op social media, MariSati stond op een laat pitje, ik kreeg naast werken haast niets voor elkaar. Ik zal eerlijk bekennen, ik had er gewoon de energie niet voor. Ik was de laatste tijd zo moe, begreep niet waar het vandaan kwam. Totdat ik de uitslag kreeg van mijn bloedtest, dat verklaarde alles. Ik heb endorfineresistentie. Moeilijk woord maar ik ga het proberen zo simpel mogelijk uit te leggen. Endorfineresistentie kun je krijgen door overmatige inname van exorfinen. Exorfinen zijn in hoge mate aanwezig in gluten en melk maar bijvoorbeeld ook in Nederlandse soja (leg ik zo meer over uit) en ze belasten het endorfinesysteem. Door een overmaat van exorfinen wordt vrijgave van dopamine en serotonine geblokkeerd. Op internet kun je vinden dat je hierdoor allerlei klachten kunt ontwikkelen. Je voelt je sneller moe, de aandacht verslapt, motivatie is moeilijker vol te houden. Vervolgens neemt de stress-weerstand af, de suikerbehoefte neemt toe en er worden spierspanningen opgebouwd in het lichaam. Precies wat er bij mij gebeurde. Ik had onverklaarbare vreetbuien, terwijl ik vorig jaar nog zo goed bezig was. Wilskracht was ver te zoeken. Ik was niet vooruit te branden. Had geen motivatie meer om iets voor MariSati te doen. Had een hoog stressgevoel terwijl mijn werkzaamheden niet stressvol waren. Had geen zin meer om te sporten. Na het eten van een maaltijd kreeg ik een hongergevoel, terwijl ik voorheen nauwelijks een hongergevoel had. Nu is alles verklaarbaar. Wilskracht wint het niet van de craving. Het seintje dat ik vol zit is even kapot en werkt dus niet. Gelukshormonen werden niet meer aangemaakt. En dit is nog niet eens het hele lijstje.  

De oplossing is eigenlijk simpel. De komende tijd mag ik gluten, lactose, soja en suiker zoveel mogelijk vermijden. Mensen die ik dit vertel reageren meteen met ‘dan mag je echt niks meer!!’ Dat is één manier om ernaar te kijken, maar ik heb besloten dat ik mijn focus verplaats naar alles wat ik nog wel mag. Want dat zijn genoeg dingen! De meeste dingen mag ik dan wel zelf maken omdat alle voorverpakte producten uit de supermarkt een of meer van deze ingrediënten bevat en heel vaak zelfs al bovenstaande ingrediënten. Ik ben dus al twee weken op safari naar alles wat ik wel mag. Ik ben me aan het verdiepen in voeding en ik ben veel aan het uitproberen. Er gaat een wereld voor me open. Ik ben geschokt wat voor troep er allemaal in ons eten zit. Zeker omdat ik nu van alle producten het etiket lees. Bizar hoeveel rommel ze erin stoppen! Deze week had ik een vreetbui en dacht ik “nu ga ik die koek pakken” ik hoefde alleen maar het etiket te lezen om te concluderen dat het echt niet goed voor mijn lijf is. Moeiteloos legde ik het terug en heb ik zelf een gezonde bounty gemaakt. Ook heb ik geleerd dat soja in China gefermenteerd wordt; een langzame manier om voedsel te conserveren. Voor het grootste gedeelte van de soja in onze producten is hier geen tijd voor dus wordt soja genetisch gemanipuleerd en op een chemische manier bewerkt. Hierdoor bevat het anti-nutriënten wat een ander woord is voor gifstoffen. Niet-biologisch gehouden dieren (ook gekweekte vis) die we eten krijgen ook deze variant van genetisch gemanipuleerde soja. Ruim 90% van de soja die in de wereld wordt verbouwd is bedoeld voor de dierenvoerindustrie. Dit is zo’n 334 miljoen ton soja per jaar. Een gemiddeld Europeaan eet per jaar 61 kilo soja. 93% daarvan zit verwerkt in veevoer. Niet alleen slecht voor de mens, ook heel slecht voor het milieu. Veel cijfers, hopelijk geeft dit je een inzicht!     

Ik ben nu super bewust bezig met eten en dat vind ik heerlijk! Het voelt goed om mezelf met gezonde voeding te voeden. Het voelt goed om met verse ingrediënten te koken. Het voelt voldaan als ik naar mijn bord kijk en weet dat er alleen maar gezonde voeding op ligt. Het voelt goed om nee te zeggen tegen al die toegevoegde suikers. Het voelt goed om meer kennis te krijgen over eten. 

En aan de andere kant voelt het niet goed dat ik hier nu op zo’n manier achter moet komen. Dat we eigenlijk niet weten wat we allemaal in onze mond stoppen. Dat er zoveel ongezonde producten voorgeschoteld worden. Dat ze ons verslaafd willen maken aan die stofjes en we niet meer zonder kunnen, alleen maar zodat grote bedrijven meer geld kunnen verdienen. Dat ons eten genetisch gemanipuleerd wordt en door zoveel chemische processen gaat alleen maar om tijd en geld te besparen. Dat we op het consultatiebureau al het verkeerde advies mee krijgen. Dat tv-reclames, folders en kranten meestal ongezonde producten promoten. Dat het heel veel mensen al niet meer boeit wat ze in hun mond stoppen. 

En dat merk ik nu ik er zo mee bezig ben. Het liefst wil ik iedereen wakker schudden, meenemen aan de hand. Laten zien dat het ook anders kan. Eten moet functioneel zijn, het hoeft niet lekker te zijn. Je kunt alles zelf maken met producten uit de natuur. En als je iets niet kunt maken, moet je het dan wel willen? Alles wat we nu eten staat zo ver weg van de oorsprong, de bedoeling van moeder aarde. Dat is moeilijk om te zien. 

Ik hoop dat ik bij jou ook iets in gang mag zetten. Je hoeft nu niet ineens je hele voedingsschema om te gooien. Doe je research. Eet alles met mate. Verdiep je eens in de ingrediëntenlijst, en als je een ingrediënt niet kent, zoek het dan eens op. Kies wat vaker biologische producten. Eet wat minder vlees en als je vlees eet, kies biologisch! En laat het idee dat eten lekker moet zijn wat meer los. Je hebt één lijf en daar wil je gezond en fit oud mee worden als je kunt kiezen toch?

“Het beste moment om een boom te planten was 10 jaar gelden. 
Het op één na beste moment is nu”. ~ Confucius

Het is dus nooit te laat. Het liefst wil ik nu ik dit allemaal weet de hele wereld (en vooral mijn omgeving) veranderen. Ik weet dat dat bij mezelf moet beginnen. Als ik verander dan veranderen zij misschien wel met me mee. Ik blijf in ieder geval deze exorfinenproducten vermijden, want ik wil me niet meer zo voelen. Dat past niet bij mij. Nu ik twee weken bezig ben met een gezond voedingspatroon merk ik al zoveel verschil! Ik ben een stuk energieker. De geluksstofjes zijn terug aan het komen. Sporten heb ik weer opgepakt en met plezier. Ik heb weer zin om MariSati naar een hoger niveau te tillen. Ik kan niet wachten om meer mensen te helpen. Ik ben er klaar voor! Kun je advies gebruiken op gebied van voeding of beweging? Neem gerust contact met me op. Ik kijk graag met je mee!

Liefs Marit





Doe je research! Hieronder wat linkjes waar je meer kunt lezen over bovenstaande info. 

Bronnen:
Endorfinesysteem: https://www.natuurdietisten.nl/het-endorfinesysteem-voeding/  
Exorfinen: https://www.voedingbewustzijn.nl/exorfine-oorzaak-van-veel-klachten/  
Gevolgen exofrinen: https://www.sohf.nl/nieuws/diagnose-adhd-wat-nu 
Soja: https://rinekedijkinga.nl/weetjes/soja.html 
Soja: https://www.sohf.nl/nieuws/zin-onzin-over-soja-hoe-ongezond-soja-wat-kunnen-soja-isoflavonen-voor-je-betekenen 
Soja: http://www.grihnz.nl/eten-drinken/is-soja-slecht-voor-het-milieu/ 

door Marit Smeitink 1 april 2023
Wist je dat alle praat van jouw binnenwereld invloed heeft op alles wat je doet? Alle gedachten, overtuigingen en gevoelens hebben invloed op ons gedrag en emoties.
door Marit Smeitink 1 maart 2023
Wat zou je doen als je wist dat je nog maar 3 jaar te leven had? Zou je dan andere keuzes maken? Zou je dan minder werken of ander werk zoeken? Welke mensen zou je dan meer willen zien? Welke mensen zou je weer willen opzoeken? En welke woorden wil je dan nog uitspreken? Wil je dan nog iets nieuws starten? Of dat ene doen wat je eigenlijk al zoo graag wilde doen?
Share by: